Restoran Mythologia, Beograd

Mythologia

U petak, 9. septembra, odlučili smo da posetimo restoran Mythologia koji već neko vreme imam u vidu, ali je tek sada došao na red. Restoran se nalazi u Birčaninovoj ulici, u samom centru grada.

Pre dolaska sam pročitao nekoliko recenzija koje su dostupne na sajtu restorana. Zajednički zaključak svih tekstova je da je u pitanju restoran visoke klase koji pruža pravo gastronomsko uživanje.

Po ulasku u restoran dočekali su nas ljubazni konobari koji su nas sproveli do stola u zastakljenoj bašti koja gleda na mirno dvorište između zgrada. Atmosfera je izuzetno prijatna. Prigušeno svetlo, sa ukusom dekorisan enterijer, udobne stolice i tiha džez muzika – praktično svi uslovi za vrlo prijatan obrok. Iako je bio petak uveče, restoran je bio praktično prazan.

Mythologia
Mythologia

Za početak smo naručili dve čaše belog vina (Mlad mesec (Chardonnay-Sauvignon Blanc), Do kraja sveta, Kovilj). Pitko vino, pomalo oporog ukusa.

Konobar nam je zatim doneo meni, a nakon toga i korpicu sa pecivom (štapići od testa i nekoliko vrsta zemički), uz dva osvežavajuća namaza. Moram priznati da sam očekivao vruće, sveže pečeno pecivo, a umesto toga zemičke su bile potpuno hladne i ne baš sveže. Mali minus na samom početku.

Za predjelo smo naručili goveđi karpaćo i pohovani brie sir.

goveđi karpaćo
goveđi karpaćo

Goveđi karpaćo služi se u obliku tanko sečenih listova sirovog bifteka na rukoli. Preko svega su postavljeni listići parmezana, uz maslinovo ulje kao začin. Kao prilog stigao je vruć tost i puter. Biftek je vrlo prijatnog i osvežavajućeg ukusa koji u kombinaciji sa drugim sastojcima predstavlja zaista izvanrednu kombinaciju.

pohovani brie
pohovani brie

Tri parčeta pohovanog brie sira stigla su na rukoli, uz sos od šumskog voća. Pokazalo se da slatki sos od šumskog voća odlično upotpunjava karakteristični ukus brie sira. Kada se na to doda sveža rukola, rezultat je zaista izvanredan.

Od glavnih jela izbor je pao na ćureći file sa tartufima i biftek arista alforno.

Tri tanke šnicle ćurećeg filea prelivene laganim, kremastim sosom sa tartufima. Na svakoj od njih bio je po jedan tanki listić svežeg crnog tartufa (iskreno, očekivao sam malo veću količinu svežih tartufa). Meso je bilo mekano i dobro ispečeno. Odlično se uklopilo sa laganim sosom. Uz ovo jelo poslužena je i činija sa izvanrednim pečenim krompirima.

Sočni komad srednje pečenog bifteka (po mojoj želji) stigao je preliven sosom sa komadićima kruške i ruzmarinom koji se odlično uklopio sa mesom. Kao prilog poslužen je pire od krompira sa komadićima seckanog badema dekorisan u tri kugle između kojih su se nalazile kriške kruške. Vrlo dobra kombinacija, ali je pire mogao da bude malo kremastiji.

Konobar je na kraju dao tri preporuke za desert. Odličio sam se za sufle od čokolade i nisam pogrešio 🙂 Serviran je na povećem tanjiru, sa kuglom kremastog sladoleda od vanile posutog listićima badema. Delimično hrskava, tanka korica skrivala je zaista izvanrednu topljenu čokoladu.

Izvanredan završetak izvanrednog obroka.

Restoran Mythologia, Birčaninova 42, Beograd, http://www.restoranmythologia.com

0 Comments

Submit a comment