Savršeni puding od riže

savršen puding od riže

Famozni puding od riže je konačno došao na red 🙂

Ponekad mi bude teško da se prisetim nekih stvari koje sam jeo, naročito kada između obroka i pisanja posta prođe skoro tri meseca, ali u ovom slučaju taj problem jednostavno ne postoji. Pudingu od riže koji pravi gospodin Jégo sam se radovao dobrih tri meseca pre nego što ću ga probati 🙂 Bojana me stalno pita zašto mi se taj desert toliko sviđa da mu posvećujem odvojen post i stavljam ga rame uz rame sa čokoladnim savršenstvom iz Žabara i bledskim krempitama. Potrudiću se da objasnim.

savršen puding od riže
savršen puding od riže

U pitanju je vrlo jednostavan desert koji se sastoji od riže i gustog mlečnog krema bogato aromatizovanog vanilom. Naravno, u pitanju je još jedna stvar koju je gospodin Jégo kao mali jeo u kuhinji svoje bake i to ovom desertu definitivno daje dozu starinskog „šarma“. Za sto stiže u velikoj činiji sa drvenom kašikom za sipanje, a vi sami određujete veličinu porcije. U malim staklenim čašama stiže „prilog“ u obliku karamelizovanog lešnika i slanog krema od karamele koji se savršeno uklapa sa pudingom.

prilozi uz puding
prilozi uz puding

Veoma važna stvar je izbor riže i način na koji je skuvana, a gospodin Jégo je obe stavke doveo do savršenstva. Izabrao je vrstu „bomba“ koja se smatra jednom od najboljih za paelju i ima kratko zrno koje nakon kuvanja postaje zaista „buckasto“. Nakon prvog zalogaja oduševila me je tekstura riže koja je skuvana tako da pruža mali otpor pod zubima, ali je sa druge strane sasvim dovoljno mekana da omogućava pravo uživanje. Kada se tome doda slatki i veoma gusti mlečni krem svilenkaste teksture sa izraženom notom delikatne vanile postaje jasno zašto ću još dugo pamtiti ukus ovog deserta. Dosipao sam nekoliko puta i uživao u svakom zalogaju, ali je količina tolika da je na kraju ipak ostalo dovoljno da se zapakuje za poneti. Dok smo prošetali do hotela bio sam spreman za još jednu dozu. Taman pred spavanje 🙂

savršen puding od riže
savršen puding od riže

Ponoviću, L’Ami Jean sam stavio na listu prioriteta samo zbog pudinga od riže.

Submit a comment