Restoran Pri Levu, Ljubljana

čokoladni desert

U subotu 1. januara Bojana i ja smo svratili na kasnu večeru u poznati ljubljanski restoran Pri Levu. Pošto smo u Ljubljani proveli samo 1. januar, a neposredno nakon doručka 2. januara smo se uputili na Bled, izbor restorana koji su bili otvoreni nije bio veliki, ali se Pri Levu srećom nalazi u okviru još poznatijeg ljubljanskog hotela Lev, pa smo imali priliku da uživamo u deliću onoga što u kuhinji kreira tim na čelu da šefom Urošem Hribernikom.

U vrlo lepo dekorisanom enterijeru preovlađuju drvo i tamni tonovi, a u pozadini svira vrlo lagana, opuštajuća muzika. Sve zajedno čini vrlo prijatnu atmosferu kojoj je dodatno doprinela činjenica da je restoran bio poprilično prazan, pa smo mogli da se osamimo u jednom ćošku i da natenane uživamo u obroku.

enterijer
enterijer
detalj iz enterijera
detalj iz enterijera

Na tabli ispred restorana video sam da u ponudi imaju nekoliko unapred sastavljenih menija i radovao sam se jednom od njih, ali se ispostavilo da ta ponuda važi samo za ručak, pa sam na kraju izabrao samo glavno jelo iz nje, a Bojana se odlučila za glavno jelo iz nešto laganijeg unapred sastavljenog menija. Standardni meni nije preobiman i u svakoj kategoriji sadrži po nekoliko odabranih jela koja pokrivaju širok opseg vrsta mesa/ribe i drugih sastojaka. Tu je i nekoliko pravih đakonija od Wagyu junetine koja se vrlo retko viđa u ponudi restorana na ovim prostorima.

Za početak je stigao mali pozdrav iz kuhinje u obliku hladne i kremaste paštete od lososa sa malo začinskih trava i ulja koja nas je lepo uvela u obrok. Snažni ukus smo ublažili svežim, ali hladnim zemičkama.

riblja pašteta
riblja pašteta

Bojana je kao glavno jelo odabrala rižoto sa hobotnicom i crnim tartufima, što se pokazalo kao odličan izbor. Krupna zrna belog pirinča bila su skuvana baš kako treba, tj. rižoto je bio rastresit, a kombinacija sitno iseckanog mesa hobotnice i vrlo male količine crnih tartufa pokazala se kao odlična. Prilično jednostavno, ali lepo jelo.

rižoto sa hobotnicom i tartufima
rižoto sa hobotnicom i tartufima

Meni je na velikom tanjiru poslužen mekan i sočan pileći file posut začinskim travama i malom količinom ulja. Društvo su mu pravili narendana blanširana šargarepa i kriške pečenog krompira kojem je takođe dodat začin karakterističnog ukusa. Još jedna vrlo ukusna i jednostavna kombinacija.

pileći file
pileći file

Nakon kraće pauze, ljubazni konobar nas je pitao da li smo raspoloženi za neki desert. Bojana je već kod rižota malo posustala (pa sam priskočio u pomoć :)) i nije bila raspoložena za desert, ali sam ja sa zadovoljstvom prihvatio predlog da isprobam njihov čokoladni desert, uz obećanje da se sigurno neću razočarati. Ubrzo je i poslužen, a na prvi pogled sam pomislio da ću se ipak razočarati pošto je spoljni sloj izgledao kao prilično suv. Srećom, čim sam ga zasekao viljuškom, shvatio sam da sam se prevario u proceni. Spoljni sloj je bio vazdušast i kremast, a sakrivao je izuzetno kremastu unutrašnjost od vrlo kvalitetne čokolade. Obećanje je ispunjeno 🙂

čokoladni desert
čokoladni desert

Lagana i fina večera u vrlo prijatnom ambijentu. Za kraj bih napomenuo da mi se čini da bi bilo lepo da restoran Pri Levu u ponudi ima neku vrstu menija za degustaciju koji bi šefu omogućio da na pravi način predstavi svoje kreacije.

Restoran Pri Levu, Vošnjakova ulica 1, Ljubljana, Slovenija, http://prilevu.hal.si/eng/

Submit a comment