Restoran Botako, Beograd

pica botako

Sredinom decembra smo nakon duže pauze imali priliku da posetimo Botako. Ova poznata vračarska picerija ušuškana je u Nevesinjskoj ulici, vrlo blizu Kalenić pijace.

Nalazi se u prostoru koji je dovoljan za 7 prilično gusto zbijenih stolova, ali je tokom toplijih meseci otvorena i zaista simpatična bašta. U svakom slučaju, ako planirate dolazak obavezno ih nazovite i rezervišite sto.

botako
botako
enterijer
enterijer

Kao što rekoh, enterijer je prilično gusto napakovan, ali sa ukusom dekorisan. Tu je i otvorena kuhinja koja je od restorana odvojena samo šankom, pa možete da vidite veliku peć u kojoj se peku pice i da posmatrate majstora na delu.

majstor na delu
majstor na delu

Botako prati reputacija jedne od najboljih picerija u Beogradu i to svakako ne bez razloga. Kada sam već to spomenuo, da malo i obrazložim… Prilikom mnogobrojnih poseta imali smo prilike da isprobamo razne pice iz zaista široke ponude, kao i sjajne bruskete koje su dostupne u nekoliko varijanti. Sve to je bilo dok nismo otkrili NLO 🙂

Iza ovog kratkog naziva krije se zaista posebna pica koja zbog neverovatno bogatog nadeva stvarno ima oblik letećeg tanjira. Na srednje debelom testu čija je ivica uvijena i uvaljana u susam (po tome su inače prepoznatljive sve pice iz Botaka), a zatim malo savijena nagore kako bi se dobila svojevrsna korpica, nalazi se nekoliko debelih slojeva sastojaka među kojima preovladavaju pršuta, šunka, kačkavalj, pečurke i svež paradajz. Kao i za sve pice u Botaku, dostupan je izbor standardne (32 cm) i porodične (42 cm) veličine, ali kada je u pitanju NLO usudiću se da kažem da je standardna sasvim dovoljna za 3 poprilično gladne osobe, a porodična će bez ikakvih problema napuniti četiri gladna stomaka 🙂 Ako svratite u Botako u malo većem društvu, nikako ne propustite NLO.

Ovog puta smo bili u društvu naše prijateljice Olivere, ali se nismo odlučili za NLO zato što je Olivera tog dana već jela picu. Započeli smo brusketama sa pršutom, Bojana je nastavila taljatelama sa pršutom, Olivera njokama sa gorgonzolom, a ja sam se odlučio za picu koja nosi ime restorana.

Bojana i ja smo naručili po jednu malu flašu belog vina Mlad mesec (Chardonnay + Sauvignon Blanc) vinarije Do kraja sveta iz Kovilja.

Bruskete su, kao što rekoh, dostupne u nekoliko varijanti i zaista su izvanredne. Ovog puta smo se odlučili za varijantu sa pršutom, a na tanjiru smo dobili četiri pozamašne bruskete napravljene od zemički koje su presečene na pola. Hleb je vrlo sočan iako je zapečen u peći, što je za svaku pohvalu, a nadev je bogat i sastoji se od tankih listova njeguške pršute, kačkavalja, parmezana, crnih i zelenih maslina, sitno seckanog paradajza, pavlake i začina. Vrlo ukusno predjelo.

bruskete
bruskete

Bojana je za glavno jelo izabrala taljatele sa pršutom. U dubokom tanjiru poslužena je izdašna porcija dobro skuvanih taljatelja sa sitno seckanom pršutom i blagim belim sosom. Sve to je posuto začinima i predstavlja odličnu kombinaciju.

taljatele sa pršutom
taljatele sa pršutom

Olivera se odlučila za njoke sa gorgonzolom. Poslužena je obilna porcija njoka koje su skuvane baš kako treba, pa nisu bile previše mekane niti gnjecave. Obilno su bile posute kremastim sosom u kojem je preovladavao karakteristični ukus gorgonzole, a preko svega toga je narendan sir. Vrlo ukusno.

njoke sa gorgonzolom
njoke sa gorgonzolom

Kao što već rekoh, meni je servirana pica koja nosi ime restorana, u standardnoj veličini. Preko srednje debelog testa koje je pomalo hlebasto poređan je sloj tankih listova njeguške pršute, a sve je posuto zaista obilnom količinom parmezana kojeg ima i previše za moj ukus, pa je rezultat izuzetno jaka i teška pica koju i pored najbolje želje nisam uspeo da savladam celu. Pravo vreme da napomenem da će vam sve što preostane vrlo rado zapakovati za poneti. Ukusu ove pice svakako doprinosi sveža rukola koja daje svežinu, kao i nekoliko odličnih dimljenih crnih maslina iz vina.

pica botako
pica botako

Za kraj bih napomenuo da Botako takođe isporučuje pice, ali samo na području Vračara (ako sam dobro obavešten). Ali i ako niste sa Vračara, nema nikakvog razloga da ovu odličnu piceriju ne stavite na spisak restorana koje bi trebalo što pre posetiti 🙂

akvarijum
akvarijum

Do sledećeg puta…

Restoran Botako, Nevesinjska 6, Beograd, http://www.pizzabotako.rs/flash.html

1 Comment

Submit a comment