U potrazi za najboljom gurmanskom pljekom u gradu

gurmanska pljeka

Pre određenog vremena, prilikom jedne od naših „redovnih“ poseta kafani Vilenjak (Savski kej 69, blok 45, Novi Beograd), odlučio sam se da probam gurmansku pljeskavicu i odstupim od uobičajenih fileta soma (koji su inače za svaku preporuku :)).

Na tanjiru je stigla poveća pljeka naizgled pečena baš kako treba, što sam potvrdio i nakon prvog zaogaja. Pre toga sam dodir sa ovim specijalitetom imao samo kod čuvenog Nišlije, pa me je ukus ove pljeke na prvi zalogaj oduševio. Izgleda da je pre pečenja uvaljana u beli luk, mleveno meso je odličnog kvaliteta, ali bi mogla da bude više ljuta kako bi u potpunosti opravdala svoj naziv.

Nakon toga sam došao na ideju da i na drugim mestima koja manje-više redovno posećujemo isprobam gurmansku pljeskavicu kako bih mogao da uporedim različite ponude. U međuvremenu sam, naravno, još nekoliko puta degustirao gurmansku na Vilenjaku radi utvrđivanja gradiva 🙂 Valjalo bi napomenuti da u Vilenjaku ponekad ume da bude malo rešija.

gurmanska pljeka
gurmanska pljeka

Sledeća na redu je gurmanska u restoranu Stari pingvin (Savski kej bb, Novi Beograd) koji takođe često posećujemo. Nije ostavila poseban utisak na mene iako je bila fino pečena i napravljena od kvalitetnog mlevenog mesa. Izgleda kao da se kuvar nije potrudio da je nekim sporednim sastojkom učini posebnom. Pored toga, praktično i nije bila ljuta, što je još više približilo običnoj pljeskavici.

Zatim je usledila pljeka kod Svetog Nikole (Jurija Gagarina 221a, Blok 45, Novi Beograd). Ovaj restoran nije jedno od naših uobičajenih odredišta, ali kad smo već svratili zašto ne iskoristiti priliku. Ogromna pljeskavica servirana je presavijena na pola i punjena šunkom i sirom. Čini mi se da je kvalitet mesa mogao da bude na malo višem nivou, a mogla je da bude i više ljuta. Ovako je rezultat više podsećao na prosečnu punjenu pljeku.

Nedavno smo jednog popodneva svratili u restoran Kesten (Pere Segedinca 13, Stara Bežanija, Beograd). Iako obično svraćamo zbog fenomenalne teletine ispod sača (neki drugi put o tome :)), odoleo sam i naručio jednu gurmansku. Nisam pogrešio. Konobar je nakon kraćeg čekanja doneo ogromnu pljeskavicu koja je bila taman ljuta kako treba, prošarana komadićima slanine i fino pečena (mada, za moj ukus mogla je da ostane još minut-dva na roštilju).

Za sada nikako ne mogu da se odlučim za favorita zato što Vilenjak i Kesten nude zaista izvanredne gurmanske pljeke kojima vrlo malo fali da ponesu laskavu titulu „najbolje gurmanske pljeke u gradu“ 🙂

Nastavljam potragu…

Submit a comment